Kroppsform:
Kroppsformen kommer till mångt och mycket vara påverkad av genetik men påverkas även av vårt beteende. Om vi tar hållning som exempel kommer ett allsidigt fysisk aktivt liv främja och balansera upp vår hållning medan ett stillasittande liv leder till specialisering till det stillasittande livet något som försvårar utveckling av ett hälsosamt liv och eventuellt leder till överbelastningsskador.
Kroppssammansättning:
Kroppssammansättningen är en konsekvens av aktivitet och näringsintag. Om vi följer rekommendationer för fysisk aktivitet och kost kommer vi mest troligt inte ha några hälsoproblem orsakat av kroppsammansättning. Om vi dessutom följer rekommendationerna i detta utvecklingsdokument kommer vi att utveckla en atletisk och hälsosam kroppsammansättning.
Kroppsformen kommer påverka prestationen i stor utsträckning. Kroppslängd och kroppsproportioner är i stort sett genetisk styrda och svåra att påverka. Kroppsammansättning har även den en viss genetisk komponent men är starkt påverkningsbar via fysisk aktivitet och kost. Inom idrotten gäller det att optimera kroppsammansättningen så att vi har en hälsosam och prestationsoptimerad fördelning av muskler och fett.
Benmassa är ett mått som analyseras vid iDXA analyser. Benmassa ökar vid fysisk träning där benet belastas i olika riktningar, medan ensidig belastning kan minska benmassa. Det finns olika perioder under uppväxten där vi med hjälp av korrekt belastning kan öka benmassan för mer info se (MacKelvie, Khan et al. 2002).
Muskelmassa ses ofta som något att eftersträva inom idrott, men en felaktig typ av muskelmassa eller fördelning av muskelmassa kan påverka prestationen negativt. Även en felaktig balans av muskelmassa kan påverka prestation och skaderisk ett exempel är Hamstring/quadricepsratio (H/Q). En för låg H/Q ratio gör att belastningen i korsbandet ökar vid knäextension och kan öka risken för korsbandsskador.
Fettmassan kommer påverka vår kroppsvikt. Eftersom fettet inte direkt kan bidra till kraftutveckling har fettmassa setts som något negativt inom idrotten. Trenden inom samhället är dock att fettmassa går upp och att allt fler barn uppvisar tecken på övervikt. Fett har flera viktiga funktioner i kroppen då det skapar isolering från kyla, skydd för organ, bidrar till vitaminupptag, tillverkning av vissa hormoner, påverkar hjärnfunktion samt bidrar med energi. Alla individer behöver således en viss mängd fett för att bibehålla hälsa och prestation, men det gäller att hitta en nivå som är optimal inom sin idrott.