Precision kan beskrivas som idrottarens förmåga att snabbt koordinera kroppen för att uppnå optimum för ett unikt och specifikt rörelsemål. En skidåkares förmåga att snabbt känna, analysera, rörelseplanera och utföra korrekta rörelseåtgärder för att uppnå en optimal sväng i det aktuella förhållandet (miljö, fart, prestationsförmåga…) kan definieras som skidåkarens precision i den situationen. En idrottare som har en hög precision träffar således mer rätt val vid varje situation.
Precisionen hos nyfödda är låg då rörelserna ofta är grovmotoriska och då barnet lär sig nya rörelser så kommer barnet först vara grovmotorisk och använda för mycket muskler för att utföra rörelseuppgiften. När barnet förfinar rörelsemönstret kommer mindre muskler vara involverade i rörelsen och barnet kommer bli mer finmotorisk varav precisionen ökar.
Test av Precision
Alla rörelser inom idrotten och träningen testar precision. Inom idrotten kan vi använda oss av olika sätt att kvantifiera precision i en rörelseuppgift. Alla hopptest testar precisionen och målet är att ha jämna testresultat vilket indikerar att idrottaren har hög precision i sina rörelser. Som specifikt precisionstest används enbenlängdhoppstest.
Enbenslängdhopp testprocedur:
Försökspersonen genomför ett maxlängdhopp på höger-respektive vänster fram, höger, vänster varje riktning separerat med en minuts vila. En måltavla läggs ut på ett avstånd som motsvarar 90% av maximal hopplängd. Individen genomför ett enbenshopp och landar stabilt samt står på ett ben i 5 sekunder innan han upprepar procedur höger och vänster. Testet sker på båda ben.
Träningsbarhet:
Precision ställer stora krav på både fysiska och psykiska arbetskrav. Alla övningar bör genomföras med målet att på precist och ekonomisk som möjligt uppnå rörelsemålet. Inom fysträning innebär det att vi försöker optimera tekniken och uppnå rörelsens syfte med fullt fokus och precision. Inom skidåkning gäller det att ha samma precision i varje moment under ett helt åk och under en hel träningsdag. Vi strävar efter att skapa optimala lösningar på varje rörelseutmaning vi utsätts för och ökar uthålligheten i denna process.
Således bör träning för precision inom alpin skidåkning tränas med skidåkning. Fokus här bör vara att lära sig hantera varierande underlag och terräng med samma precision som under optimala förutsättningar. Det är även viktigt att träna på att efterlikna tävlingssituationer där yttre faktorer som störningsmoment kan påverka prestationen.