Ultraviolett strålning (UV): UV strålningen på hög höjd är högre jämfört med havsnivå. Utöver den höga höjden kommer vår utsättning av UV-strålar öka på grund av snöns reflexion av UV-strålar. UV-strålar kan påverka oss på olika negativa sätt.
Brännskador: Det är lättare att bränna huden på hög höjd vilket kan leda till brännskador på oskyddad hud. Särskilt utsatta ställen är näsan, läpparna, öronen och sidan av halsen som inte är täckta av kläder. Brännskadorna bli så omfattande att verksamheten måste avbrytas och vård uppsökas.
Ögonskador: UV strålning kan skada ögonen och orsaka problem såsom snöblindhet. Snöblindhet är en brännskada på hornhinnan orsakat av en överexponering till solljus. Symptomen för snöblindhet är att ögonen blir röda, tårfyllda och det känns som man har grus i ögonen. Du kan uppleva en svår smärta och ser suddigt och i vissa svåra fall av snöblindhet tappar du förmågan att se. Svåra fall av snöblindhet kan ta upp till en vecka att läka.
Riskminimering UV
Det är av högsta vikt att alltid skydda sig mot UV strålning på hög höjd även om det är mulet, då stor del av strålarna tränger igenom och reflekteras av molnen. Generellt sett bör ledaren observera UV-prognoser för området för att bli medveten om UV-strålning förväntas bli extra hög. Förutom detta bör följande åtgärder alltid vidtas:
Skydd mot brännskador
- Kläder som täcker hud är bästa solskyddet
- Använd solskydd (solkräm/solstift) med hög (20-30) skyddsfaktor på oskyddad hud
- Skydda dig i god tid och gör det till en daglig rutin att smörja in dig på morgonen och förstärka skyddet under dagen
- Undvik att exponera hud för sol tex. Vänd inte ansiktet mot solen i onödan
Skydd av ögon
- Använd alltid solglasögon eller skidglasögon med med UV skydd. Kategori 4 glas finns som särskilda glaciärglasögon och är avsedda för långvarig vistelse på orörda snöytor i mycket stark sol och är passande på glaciärer och hög höjd